Nederzettingstype
Buitenpost stond vroeger al niet bekend als zogenaamd 'Boerendorp', zoals andere dorpen in de omgeving wel bekend stonden. Zoals eerder geschreven op deze website woonden er vroeger al veel dokters, leraren en vooral ambtenaren. Deze laatsten omdat het gemeentehuis vroeger al in Buitenpost stond, mensen vroeger graag dicht bij hun werk woonden en bovendien genoodzaakt waren daartoe.
Buitenpost is, wat nederzettingstype betreft, een grensdorp tussen Leeuwarden en Groningen en van deze positie is ook zeer geprofiteerd in het verleden. De naam van Buitenpost verwijst naar buitenste wacht of voetbrug. Destijds heette dit: 'post'. Voorname Friese families vestigden zich in Buitenpost en arbeiderswerkplaatsen waren relatief weinig te vinden.
Landschapskenmerken
Buitenpost ligt in de 'Noarlike Fryske Wâlden', wat Fries is voor de Noordelijke Friese Wiouden. Deze naam staat voor een regio in noord-oost Friesland die te herkennen is aan de vele houtwallen die in het landschap te vinden zijn. Deze houtwallen bestaan vooral uit eiken en berken en ontstonden na 1700 N.C. Ook waren er elzensingels te vinden, die om eenzelfde manier de weilanden omringden maar die bestonden uit elzen. Deze elzensingels dienden als veekering en ze beschermden de akkers tegen verstuiving.
Ten oosten van het dorp ligt het voormalig Lauwerszeegebied. Hierz ijn slingerende patronen van oude geulen en slenken te vinen. In het Zuiden en zuidwesten is veengebied, maar opvallend genoeg is er niet veel turf gestoken in Buitenpost. Aan de westkant van het dorp liggen de hoge zandgronden.
Op de hoogtekaart van Buitenpost is duidelijk een veelvoud aan bodemsoorten te zien. Er zijn veel verlagingen en gaten te vinden. Ook zijn er veel poelen, die ook wel pingo's worden genoemd.
Deze pingo's of Pingoruïnes zijn kenmerkend voor de Noardlike Fryske Wâlden. Ze zijn ontstaan in de laatste ijstijd.
Foto van een Pingoruïne in Buitenpost. Foto van het Ijstijdenmuseum Buitenpost
Maak jouw eigen website met JouwWeb