Grondgebruik

 

 

Kaartanalyse

Hierboven ziet u twee kaarten van Buitenpost. De eerste kaart laat het grondgebruik van buitenpost tussen 1853-1856 zien, de tweede kaart geeft weer hoe het grrondgebruik nu is. 

Er zijn een aantal duidelijke verschillen zichtbaar tussen de twee kaarten. Zo is het oppervlak van het drop een stuk groter geworden.  

Vroeger waren er rondom het drop weides met weteringen en sloten, dit is niet veranderd. Wat wel veranderd is, is dat er nu een spoorlijn loopt langs het dorp. Deze spoorlijn is de verbinding tussen Groningen en Leeuwarden. Vroeger liep er langs Buitenpost enkel een weg, van het zuidwesten naar noordoosten. Vrijwel alle woningen van het dorp bevinden zich langs deze doorgaande weg. Nu lopen er twee grote wegen door het dorp heen. De eerste is nog hetzelfde, van het zuidwesten naar het noordoosten. Daarnaast loopt er nu ook een weg van het zuidoosten naar het noordwesten. Deze twee wegen kruisen elkaar in het dorp. Rondom deze wegen is het drop uitgebreid en zijn niet alle huizen meer enkel gelegen langs de wegen, maar ook in wijken er tussen en eromheen. 

Ten zuiden van het dorp begint nu de Buitenpostervaart, deze stroomt naar het zuiden het Margriet kanaal in. Het kanaal lag er vroeg al wel, maar de verbinding met Buitenpost was er tussen 1853 en 1856 nog niet

 

In het zuiden en zuidwesten van het dorp ligt een klein stukje veen gebied, hier is niet veel turf gestoken. De mieden, waar dat veengebied ligt werd in het verleden wel bewerkt door inwoners uit Twijzel, die daar wel turf staken.

Verkaveling

In de gemeente Achtkarspelen en vooral in Buitenpost is er sprake van opstrekkende verkaveling die zeer regelmatig verloopt.